Food
Geen reacties

Duurzaam eten, wat is dat eigenlijk?

Wist je dat de productie van voedsel veel van de wereld vraagt? Zo’n 20 tot 35% van de milieubelasting en uitstoot van broeikasgassen komt door de product en consumptie van voedingsmiddelen. Dat is best wel veel en heeft een grote impact op onze energiebronnen. De CO-2 uitstoot van voedsel is nog meer dan bij vervoer. Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact tot ruim 50% verlagen. Daarnaast sla je eigenlijk twee vliegen in één klap: duurzaam eten is ook gezond eten!

Duurzamer eten?

Duurzamer eten is misschien een wat lastig begrip. Duurzaam eten is in de eerste instantie minder eten en bijvoorbeeld niet vijf keer opscheppen (zoals bijvoorbeeld het geval is bij “all can you eat concepten”). Eet dus wat je nodig hebt. Daarnaast helpt het om minder te kiezen voor milieubelastende dierlijke en eiwitrijke producten zoals bijvoorbeeld vlees en kaas. Een “dieet” waarin je minder gebruik maakt van geen of weinig vlees heeft een lagere milieubelasting. Je merkt steeds meer trends in vegetarisch en veganistisch eten.

Hoe kun je meer duurzaam gaan eten?

Enerzijds kun je er voor kiezen om meer groente, peulvruchten en granen te gaan eten en als je zin hebt in een snack te kiezen voor fruit en ongezouten noten in plaats van koekjes en snoep. Daarnaast kun je ook producten met een duurzaamheidskeurmerk kopen. Bij vis is dit een ASC of MSC keurmerk en bij thee en koffie is dit een Fairtrade keurmerk. Tot slot kun je ook goed op je verhoudingen letten zodat je niet te veel koopt en kookt. Als je je eten op de juiste plek bewaard, hoef je ook minder snel iets weg te gooien en kun je iets opbakken om de volgende dag te eten of bijvoorbeeld mee te nemen als lunch!

Duurzaam bereiden, het is een ding!

Tot slot heeft duurzaam eten ook betrekking tot hoe je je eten klaarmaakt. Misschien ben je al wel zo duurzaam bezig dat je gebruikt maakt van duurzame energiebronnen zoals bijvoorbeeld windenergie. Toch delen we nog even een aantal tips om duurzaam te koken:
1. Houd de deksel zo veel en zo lang mogelijk op de pan. Dat zorgt tot ongeveer 2 keer minder energieverbruik!

  1. Kies een kleinere pan, deze zorgen voor minder warmteverlies en dus meer warmtebehoud.
  2. De frituurpan verbruikt de meeste energie. Kies er dus bijvoorbeeld voor om ovenfrietjes te maken.
  3. Gebruik wat minder water als je kookt. Je behoudt zo ook meer de vitamines!
  4. Zet het vuur wat lager als je kookt. Als je op laag vuur kookt, bespaar je hier tot wel 80% energie mee.
Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu