Auto
Geen reacties

   Een motorverzekering afsluiten voor uw motor

Net zoals mensen die een auto in het verkeer willen brengen geldt ook voor eigenaars van een motor dat ze deze verplicht dienen te laten verzekeren. Het afsluiten van een motorverzekering is dan ook één van de eerste zaken waar u aan zult moeten denken. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, echter wanneer u voor het eerst een motorverzekering gaat afsluiten is het best mogelijk dat u met een aantal kopzorgen zult worden geconfronteerd. Welk type motorverzekering is nu bijvoorbeeld voor u de beste keuze? Daarnaast stellen veel mensen zich ook de vraag of het niet mogelijk is om de verzekeringspremie voor hun motorverzekering een beetje te drukken. Wij zochten dit alles voor u uit en hebben onze bevindingen op deze pagina voor u op een rijtje gezet.

               Welke motorverzekeringen kunt u afsluiten?

Indien u van plan bent om een motorverzekering af te sluiten zult u kunnen vaststellen dat er op de markt verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. De ene motorverzekering is dus zeker de andere niet. We maken op dit vlak dan ook een duidelijk onderscheid tussen enerzijds de wettelijk verplichte WA-verzekering en anderzijds de allrisk motorverzekering. In tegenstelling tot bij de autoverzekering geldt voor het verzekeren van een motor dan ook doorgaans niet dat er gebruik kan worden gemaakt van een beperkt cascoverzekering. In ieder geval stellen we de twee verschillende soorten motorverzekeringen nog even uitgebreid aan u voor door middel van het onderstaande overzicht.

                  1.) De WA-verzekering voor eigenaars van een motor

De eerste motorverzekering is natuurlijk de WA-verzekering. Bij het afsluiten van dit type van motorverzekering zult u kunnen vaststellen dat u bent verzekerd tegen de laagst mogelijke premie. Dat is vooral te wijten aan het feit dat de WA-verzekering enkel en alleen tussenkomt bij schade die is veroorzaakt aan derden. Met andere woorden, bent u betrokken geraakt in een ongeval met uw motor en blijkt dat u in fout was? Dan zal uw WA-verzekering de schade dekken van de andere betrokken partij. Let wel, in dit geval moet u er rekening mee houden dat dit schadegeval zomaar de premie van uw motorverzekering danig kan beïnvloeden.

 

Omwille van bovenstaande is het altijd interessant om uzelf de vraag te stellen of u kleine schadegevallen niet beter gewoon zo uit de hand regelt met de tegenpartij. Veel mensen staan er namelijk niet bij stil, maar sowieso heeft u bij een motorverzekering ook te maken met een eigen risico. Wanneer het resterende bedrag dan eigenlijk nog zeer laag is kunt u beter ook deze gewoon zo voldoen. Op deze manier voorkomt u dat de verzekeringspremie van uw motor onnodig wordt verhoogd en dus blijvend aanzienlijk hoger uitvalt.

                  2.) De allrisk motorverzekering

Het tweede type motorverzekering is de zogenaamde allrisk motorverzekering. Voor het afsluiten van deze verzekering geldt dat u rekening zult moeten houden met een behoorlijk hoger uitvallende verzekeringspremie. Deze hogere premie wordt echter gerechtvaardigd door het feit dat ook de eigen schade aan de motor wordt gedekt. Heeft u dus met andere woorden een ongeval? Dan zal niet alleen meer de schade aan derden worden gedekt, maar ook de schade welke is ontstaan aan uw eigen motor. Afhankelijk van de verzekeraar van uw keuze waarbij u de motorverzekering gaat afsluiten zult u concreet kunnen rekenen op de dekkingen zoals hieronder aangegeven:

 

  • Dekking bij eigen schade aan de motor;
  • Dekking van schade opgelopen toen de motor geparkeerd stond;
  • Dekking van schade als gevolg van natuurgeweld;
  • Dekking van schade die het gevolg is van een botsing met dieren.

 

Buiten bovenstaande dekkingen is het zo dat een allrisk motorverzekering eveneens tussenkomt op het ogenblik dat er sprake is van bijvoorbeeld een gestolen motor. Is er sprake van vandalisme aan uw motor? Ook in dat geval zal uw allrisk motorverzekering financiële tussenkomst verlenen. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, met een allrisk motorverzekering kunt u echt altijd rekenen op een zo optimaal mogelijke dekking.

                  Wat met de kosten voor een vervangend voertuig?

In bepaalde gevallen komt het voor dat de motor het belangrijkste voertuig is voor de persoon die er mee rijdt. Het spreekt dan ook voor zich dat er lang niet alleen maar recreatieve motorrijders bestaan. Heel wat mensen gebruiken de motor dagelijks om van en naar het werk mee te rijden. Geldt dat ook voor u? In dat geval spreekt het voor zich dat u bij schade aan uw motor mogelijks nood zult hebben aan een vervangend voertuig. Ook dit is bij een allrisk motorverzekering veelal inbegrepen. Dit geldt uiteraard niet voor de WA-verzekering.

               Wanneer kiest u voor een allrisk motorverzekering?

De hierboven aangegeven informatie heeft duidelijk gemaakt waar u precies op kunt rekenen bij het afsluiten van een WA-verzekering of een allrisk motorverzekering. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen toch nog twijfelen over welke van beide opties voor hun nu precies het interessantst is. In het bijzonder de leeftijd van de motor blijkt op dit vlak een belangrijke rol te spelen. Het wordt door experts dan ook aangeraden om een motor niet meer allrisk te verzekeren wanneer deze reeds een leeftijd heeft bereikt van 10 jaar of ouder. In dat geval weegt de hoogte van de allrisk premie doorgaans niet meer op tegen de mogelijke uitbetaling die u kunt ontvangen wanneer er zich een schadegeval voordoet.

 

Naast bovenstaande is het uiteraard zo dat ook lang niet iedereen zomaar genoegen zal willen nemen met de vrij hoge premie welke gepaard gaat met het afsluiten van een allrisk motorverzekering. U mag dan nog een nieuwe motor hebben gekocht, wanneer u deze bijvoorbeeld uitsluitend gaat gebruiken om recreatief mee te rijden in het weekend of tijdens de vakantie is het mogelijks eveneens niet interessant om te kiezen voor een allrisk motorverzekering. Het risico dat u loopt ligt namelijk ook in dat geval niet geheel in lijn met de kostprijs welke u voor de motorverzekering zult moeten betalen. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, overweeg altijd goed of u nu beter kunt kiezen voor de WA-verzekering of voor de allrisk motorverzekering. Deze keuze is echt ongelofelijk belangrijk.

 

Meer informatie vind je hier.

 

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu