Lifestyle
Geen reacties

Heb ik extra vitamines nodig?

extra vitamine D slikken

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen via zijn of haar voedingspatroon. Echter is dit niet voor iedereen voldoende, sommige mensen hebben namelijk meer nodig dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is dan slim om supplementen te slikken die jou kunnen ondersteunen. Bekijk hieronder wanneer jij gebaat bent aan extra supplementen.

Je hebt een getinte huid

Mensen die een getinte huid hebben, maken minder vitamine D aan dan mensen met een lichtere huid. Doordat er pigment in de huid bevindt, houdt de huid UV B-straling van de zon deels tegen. Het is daarom slim om extra vitamine D te slikken.

Je komt weinig buiten

Wanneer je niet vaak buiten komt, zal je ook een tekort hebben aan vitamine D. Dit tekort zal groter zijn wanneer het ook nog eens winter is. Je hebt dan namelijk vaak bedekkende kleren aan, wat de aanmaak van vitamine D tegen gaat.

Je bent boven de 70

Naast dat mensen met een getinte huid en mensen die niet vaak buiten komen, minder vitamine D aanmaken, hebben mensen boven de 70 ook moeite met het aanmaken met vitamine D. Vaak gebruiken ouderen ook medicijnen. Deze medicijnen kunnen de opname van vitamine D uit voeding of supplementen belemmeren.

Je bent zwanger

Een tekort aan vitamine D bij zwangere vrouwen kan complicaties geven. Het kan namelijk de ontwikkeling van de baby verstoren. Het is daarom aan te raden om extra vitamine D te slikken.

Je wil zwanger worden

Wil je zwanger worden? Dan is het aan te raden om dagelijks foliumzuur te slikken voordat je zwanger bent. Verder is belangrijk om de eerste 10 weken van de zwangerschap foliumzuur te blijven slikken. Door dit te doen, verlaag je de kans op een open rug, hazenlip of open gehemelte bij je kind.

Je bent bezig met afvallen

Wanneer je bezig met afvallen, bestaat er een grote kans dat je tegen een vitamine tekort aan zal lopen. Je zal namelijk minder eten, waardoor je aantal vitamine mis zal lopen. Het is dus handig om tijdens dat je aan het afvallen bent, extra vitamines te slikken om zo voldoende ondersteuning te bieden in je voeding.

Je gebruikt medicijnen

Vaak zorgt medicijn gebruik voor afbraak in de opname van vitamines. Je doet er dus goed aan om extra vitamine te slikken tijdens medicijn gebruik. Bespreek wel eerst met je arts wat verstandig is om te slikken en wat niet.

Je eet geen dierlijke producten

Wanneer je geen dierlijke producten consumeert kan een tekort aan vitamine b12 ontstaan. Vitamine b12 zit in onder andere in vlees doordat dieren dit toegediend krijgen. Het is dus verstandig om net als dieren supplementen te slikken om een tekort aan vitamine b12 te voorkomen. Een te kort vitamine b12 kan leiden tot een slechte werking van het zenuwstelsel.

Je rookt

Mensen die roken hebben extra behoeften aan vitamine C. Dit is omdat door het roken vitamine C wordt afgebroken door het lichaam. Stoppen met roken is natuurlijk de beste oplossing.

 

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu